Χωριά

Αγκαιρία

Νότια της Παροικιάς από τον κεντρικό δρόμο βρίσκεται το χωριό Αγκαιριά με την πλούσια βλάστηση και το παραδοσιακό χρώμα. Κοντά σε πολύ όμορφες παραλίες – Γλυφά, Τρυπητή, Λωλαντώνης-  και ενεργά μοναστήρια που είναι επισκέψιμα.

Άσπρο χωριό

Μικρό χωριουδάκι για ήρεμη διαμονή που βρίσκεται δίπλα στις ωραιότερες παραλίες , στα Γλυφά και στο Λωλαντώνη.

Κώστος

Βόρεια της Παροικιάς στο δρόμο για τις Λεύκες συναντάμε το χωριό Κώστος. Χωριό με αξιόλογη πλατεία, έντονα νησιώτικο χρώμα και ταυτόχρονα με πιο ορεινή ατμόσφαιρα. Η εκκλησία του χωριού γιορτάζει στις 27 Ιουλίου όταν γίνεται και πανηγύρι. Άλλο σημαντικό αξιοθέατο του τόπου αποτελεί το μνημείο και το σπίτι του Αθανασίου Πάριου συγγραφέα με δράση κατά την ελληνική επανάσταση, με καταγωγή από το χωριό.

Λεύκες

Ορεινό χωριό σε απόσταση 11χλμ από την Παροικιά συναντάμε τις Λεύκες. Αυθεντικό χωριό με ανεμόμυλους, παραδοσιακή αρχιτεκτονική και ήρεμη διάθεση. Δεν είναι παραθαλάσσιο και έτσι δεν έχει τον έντονα τουριστικό χαρακτήρα που συχνά καταστρέφει το γραφικό χαρακτήρα του τόπου. Εδώ ζει κανείς σαν ντόπιος κάτοικος περπατώντας στα σοκάκια με τα καφενεδάκια όπου η κυκλοφορία των αυτοκινήτων δεν επιτρέπεται.
Το κεντρικό δρομάκι καταλήγει στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας, μεγάλος ναός με εικόνες από τη μεταβυζαντινή περίοδο και μεγάλη πλατεία μπροστά της όπου γίνεται το πανηγύρι τον Ιούλιο που γιορτάζει η εκκλησία.

Μαράθι

Στα βορειοανατολικά του λιμανιού της Πάρου, στο σημείο όπου υπάηρχαν τα αρχαία λατομεία βρίσκεται το Μαράθι. Έντονες αναφορές στην αρχαιότητα με ανάγλυφα και στοές αλλά και αρχαία επιγραφή για τις Νύμφες που λατρεύονταν στην περιοχή. Από αυτά τα λατομεία προέρχονταν το φημισμένο παριανό μάρμαρο που εξαγόταν σε όλα τα πολιτιστικά κέντρα του τότε γνωστού κόσμου.

Μάρμαρα

Συνεχόμενα σχεδόν χωριά με αιγαιοπελαγίτικο χρώμα. Πολλά λουλούδια, ασβεστωμένα σπίτια και εύκολη πρόσβαση σε παραλίες αποτελούν τα πλεονεκτήματα αυτών των χωριών. Πολλές εκτάσεις με βλάστηση και καλλιέργεις , νερόμυλοι, εκκλησίες και όμορφα σπίτια μαζί με ξενώνες , εστιατόρια και καφενεία. Σημαντικός προορισμός και για τη Μεγάλη Εβδομάδα όταν πραγματοποιούνται θρησκευτικές εκδηλώσεις και οι αναπαραστάσεις από τα βιώματα του Χριστού τις μέρες μέχρι την Ανάσταση.
Πολύ κοντά στις παραλίες του Μώλου, Καλόγερου.

Νάουσα

Ένα απόν τα πιο όμορφα και πιο πολυσύχναστα χωριά της Πάρου στα βόρεια της Παροικιάς με απάνεμο λιμάνι. Το λιμανάκι της Νάουσας συμπληρώνει τη φυσική ομορφιά του χωριού με τις ψαρόβαρκες και τα ταβερνάκια που εκτείνονται γύρω από αυτό. Παλιό πειρατικό καταφύγιο διαθέτει μια διαφορετική αύρα που ενισχύεται από το βενετσιάνικο κάστρο στην περίμετρο του λιμανιού.
Κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα από τους πολυάριθμους επισκέπτες που εκμεταλλεύονται τα ποικίλα ξενοδοχεία της περιοχής με τις ολοκληρωμένες παροχές και τη διασκέδαση που εξασφαλίζουν τα μπαράκια και εστιατόρια για όλα τα γούστα. Τόπος επίσκεψης και για πολλούς διάσημους που εκτιμούν τη νησιώτικη εμπειρία με τις αξιόλογες κοντινές παραλίες, το ψάρι που προσφέρεται από τις βάρκες των ντόπιων ψαράδων, την ιστορία του τόπου και τη σύγχρονη τουριστική υποδομή.
Πολύ κοντά στις παραλίες Πιπέρι, Κολυμπήθρες, Μοναστήρι, Σάντα Μαρία και Λάγγερη και Άσπρου Γκρεμού στον Αμπελά.

Παροικιά

Το κεντρικό λιμάνι και μεγαλύτερο χωριό της Πάρου είναι η Παροικιά όπου βρίσκονται και όλες οι δημόσιες υπηρεσίες του νησιού. Ως κέντρο του νησιού που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της όλους τους μήνες του χρόνου και πάρα πολλούς επισκέπτες κατά τους θερινούς μήνες διαθέτει παροχές για την υγεία, τη διασκέδαση, τη διαμονή, τις επικοινωνίες και τη μετακίνηση των κατοίκων και των επισκεπτών της. Η Παροικιά διαθέτει σύνδεση με λεωφορείο με όλα τα χωριά και τις παραλίες του νησιού.
Η παλιά αγορά της Παροικιάς έχει διατηρήσει το χαρακτήρα του νησιού ατόφιο με στοιχεία από τον κυκλαδικό πολιτισμό, τη θάλασσα, την αρχαία και νεώτερη ιστορία. Ο επισκέπτης με μια βόλτα στα δρομάκια της πόλης μεταφέρεται σε μια άλλη εποχή και έχει την ευκαιρία να αγοράσει τοπικά προϊόντα, έργα μικροτεχνίας, αναμνηστικά, ρούχα, δώρα και είδη για τις διακοπές. Σε όλη την παραλία και στην παλιά πόλη υπάρχουν καφέ, εστιατόρια και καφέ. Το βράδυ ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε κάθε είδους νυχτερινά κέντρα που καλύπτουν τις ανάγκες όλων των ηλικιών και γούστων.
Στα σημαντικότερα αξιοθέατα της Παροικιάς ανήκει η εκκλησία της Εκαντοπυλιανής. Παλαιοχριστιανική εκκλησία του 4ου αι μ.Χ. που ο θρύλος αποδίδει την ανέγερσή της στην Αγία Ελένη η οποία καθοδόν για τους Άγιους Τόπους σταματά στην Πάρο και κάνει το τάμα να χτίσει στην επιστροφή της στο νησί ένα ναό. Αργότερα κατά την εποχή του Ιουστινιανού ανακατασκευάστηκε και προστέθηκε ο επιβλητικός θόλος της. Κατά τη διάρκεια των επόμενων αιώνων η ιστορία της συνυφάνθηκε με την ιστορία του τόπου και γνώρισε τις αντίστοιχες κατακτήσεις, λεηλασίες και καταστροφές που δέχτηκε και το νησί από Τούρκους και Ενετούς. Σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς για τη λατρεία της Παναγίας σε όλη τη χώρα και συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία. Η αρχιτεκτονική της ακολουθεί το ρυθμό της βασιλικής με τρούλο. Ο εορτασμός της Παναγίας στις 15 Αυγούστου κάθε χρόνου κορυφώνεται με τις θρησκευτικές, λατρευτικές εκδηλώσεις και τη μεγάλη γιορτή προς τιμή της Μεγαλόχαρης.
Άλλα αξιόλογα αξιοθέατα που κοσμούν την Παροικιά είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο με εκθέματα από τον Κυκλαδικό Πολιτισμό, την Αρχαϊκή και κλασική εποχή καθώς και από την ρωμαϊκή περίοδο, το αρχαίο νεκροταφείο κοντά στο λιμάνι, το Ενετικό Κάστρο, η κοιλάδα με τις πεταλούδες, το Δήλιο και τα εκκλησάκια σε όλη την πόλη.
Παράλληλα υπάρχουν μέσα στην πόλη ή σε κοντινή απόσταση όμορφες παραλίες όπως τα Λιβάδια (λίγο μετά το λιμάνι), ο Κριός, το Μαρτσέλο, τα Καμίνια, ο Παρασπόρος, η Αγία Ειρήνη και τα Σουβλιά.

Πρόδρομος

Μετά τις Λεύκες ο κεντρικός δρόμος συνεχίζεται και οδηγεί στο χωριό Πρόδρομος. Η πρόσβαση είναι δυνατή και μέσω μονοπατιού πεζοπορίας που συνδέει τα δύο χωριά, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία για τους περιηγητές που ακολουθούν το δρόμο για πάνω από μία ώρα σε ένα βυζαντινό, μαρμάρινο μονοπάτι. Το χωριό αποπνέει τον παραδοσιακό χαρακτήρα του νησιού με τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική του και το λευκό χρώμα που κυριαρχεί στα σπίτια και τα μαγαζάκια του χωριού. Αξιοπρόσεκτη η είσοδος του χωριού με την καμάρα που συνδέει δύο εκκλησάκια. Η κεντρική εκκλησία του Προδρόμου είναι αφιερωμένη στον Άγιο Παντελεήμονα και στις 27 Ιουλίου γιορτάζει με πανηγύρι που ελκύει τους ντόπιους και τους τουρίστες.
Πολύ κοντά στις παραλίες του Μώλου, Καλόγερου και Τσουκαλιά.