Ξεροτήγανα Πάρου

Μια υπέροχη συνταγή για παραδοσιακά ξεροτήγανα Πάρου

Το βράζουμε , ξαφρίζουμε χαμηλή φωτιά , στο νύχι σταγόνα αργεί να πεσει

Το διατηρούμε ζεστό

Σε μια κατσαρόλα βάζω το μέλι, τη ζάχαρη, το νερό και και τα αφήνω να βράσουν για 5 λεπτά. Αφαιρώ τον αφρό που μπορεί να σχηματίσει στην επιφάνεια, χαμηλώνω τη φωτιά ,ειναι ετοιμο όταν βαζω στο νύχι σταγόνα από το σιρόπι αυτο και αργεί να πεσει

διατηρω το σιρόπι ζεστό και αρχίζω να βουτάω τα ξεροτήγανα μέσα σ αυτό.

Μπορω να έχω ετοιμα τα ξεροτηγανα κλεισμενα σε ταπερ για πολυ καιρό και να τα μελωνω οποτε χρειαζομαι

Η εκτέλεση της συνταγής είναι υπό τις οδηγίες τηςκυριας Μαριας Σκιαδά

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω το αλεύρι, το ελαιόλαδο, τη σουμα, το χυμό λεμονιού, το αλάτι και ανακατεύω.

Αρχίζω να προσθέτω σταδιακά το νερό, χλιαρο, για να έχουμε μια ζύμη αρκετά σκληρή, ζυμώνοντας με τα χέρια (να μην κολλάει στα χέρια).

Τη σκεπάζω με πετσέτα κουζίνας και την αφήνω να ξεκουραστεί τουλάχιστον 2 ώρες

Χωρίζω την ζύμη σε μικρότερα κομμάτια, παίρνω ένα ένα κι αφού το αλευρώσω καλά το περνάω αρχικά από την πιο παχιά ρύθμιση της μηχανής. Το διπλώνω σαν φάκελο το φύλλο και επαναλαμβάνω για μια ακόμα φορά από την ίδια σκάλα.

Συνεχίζω κάθε φορά και το περνάω το φύλλο σταδιακά από όλα τα νούμερα πάχους της σκάλας μέχρι το πιο λεπτό στο τέλος. Αν κολλήσει η ζύμη και χρειαστεί θα βοηθήσουμε με λίγο Αλευράκι

Απλώνω το φύλλο σε αλευρωμένη επιφάνεια σε μεγάλο μήκος και με τη ροδέλα το κόβω σε πλάτος περίπου 3 εκ το κάθε ένα ή οπως ο καθενας θελει. Τα σκεπάζω με πετσέτες να μην ξεραθούν.

Τα τηγανίζω σε ανοιχτό μεγάλο σκεύος με πολύ λαδι, να έχει ζεσταθεί καλά χωρίς όμως να κάψει. Χαμηλώνω τη φωτιά ώστε να διατηρηθεί η θερμοκρασία και παίρνω μια μια τις λωρίδες κι αφού στερεώσω την άκρη της στο δόντι του πιρουνιού το γυρίζω 2 φορές κι έπειτα αφήνω κενό ανάμεσα κάθε φορά που το περιστρέφω για να έχει αέρα και όταν ψηθεί να μπορεί να φουσκώσει.

Θέλει ελαφρύ τηγάνισμα ίσα να γίνει ξανθό το ξεροτηγανο

Τη βγάζω πάνω σε ταψί με απορροφητικό χαρτί κουζίνας κάτω και ενδιαμεσα. Συνεχίζω και με την υπόλοιπη ζύμη όμοια.

Υπάρχουν πολλές τεχνικές και σχεδια για τα ξεροτηγανα. Εκτός από λουλούδι μπορούμε να δώσουμε το σχήμα φιόγκου που είναι πιο εύκολο

Αφού τα έχω τηγανίσει όλα και έχουν κρυώσει τα βουταω για λιγο στο ζεστο σιροπι

Τα αφήνω μισό λεπτό και τα βγάζω πάνω σε ταψί. Όπως είναι ζεστά με το σιρόπι έχω έτοιμο το καβουρδισμένο σουσάμι και τα πασπαλίζω με αυτά. Αν θέλω μπορώ να γαρνίρω και με λίγη κανέλα.

Συνεχίζω και με τα υπόλοιπα.

Για να τα διατηρήσω τα κλείνω αμελωτα σε τάπερ κλειστό μπορεί και 2 μήνες αρκεί να αλλάζεις, τα ενδιάμεσα χαρτιά κουζίνας

Ζεσταίνεις το μελωμα και βουτας τα ξεροτηγονα

Πληροφορίες

Scroll to Top
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.